«Ксенофобія, мова ненависті та дезінформація в умовах кризи Covid-19» - «круглий стіл на таку тему провів сьогодні, 14 травня, факультет журналістики НУ «ОЮА» разом з Молодіжним центром ефективних комунікацій за підтримки Верховного комісара ООН з прав людини та Національного Союзу журналістів України.

Ключовими спікерами заходу,  який пройшов у форматі он-лайн, стали генеральний секретар Європейської федерації журналістів Рікардо Гутьєрес,
керівник відділу з питань расової дискримінації Управління Верховного комісара ООН з прав людини Юрій Бойченко,
голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко, а також старший радник з політичних питань Канцелярії Генерального директора по наданню  допомоги в надзвичайних ситуаціях Всесвітньої організації охорони здоров’я доктор Руді Конінкс. Модератором «круглого столу», активними учасниками якого стали й численні студенти, була декан факультет журналістики НУ «ОЮА» доктор наук із соціальних комунікацій, професорка Тетяна Кузнєцова.

На важливості професійного підходу, дотримання етичних норм збоку журналістів, на непересічній ролі держави, власників і засновників ЗМІ задля створення і забезпечення вільного і незалежного середовища для журналістів наголосив у своєму виступі Рікардо Гутьєрес. «Ми вважаємо, що високопрофесійна журналістика, дотримання журналістської етики, так само як незалежні ЗМІ, прозорість влади, медійна грамотність і вільний потік інформації є кращим засобом від дезінформації, - зазначив генсекретар Європейської федерації журналістів.

          На переконання Р.Гутьєреса,  сьогодні, можливо, як ніколи раніше, потрібна професійність журналістів у висвітленні епідемій і пандемій, позаяк громадяни розраховують, що ЗМІ будуть надавати інформацію про реальну загрозу вірусу, висвітлювати ефективні способи захисту, залучати фахових спеціалістів для коментування тих чи інших процесів, просування авторитетних медичних рекомендацій.   Він також вважає, що державам потрібно вжити рішучих заходів по боротьбі з мовою ненависті і нетерпимістю, але, разом з тим, заходів, які відповідатимуть міжнародним стандартам в області прав людини.  

          У свою чергу,  голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко підкреслив, що «останні події довели: ми живемо у насправді глобальному світі, і, відповідно, шукаємо способи, завдяки яким можемо реагувати на усі ці події, процеси, шукаємо можливості, як перебудуватися в нових реаліях». За словами голови журналістського професійного об’єднання,  журналісти, виконуючи суспільно важливу функцію, на сьогодні теж є одними із ключових працівників в умовах цієї епідемії, і вони так само ризикують своїм здоров’ям, а подекуди й життям, і це, як додав він, певна місія, приклад самовідданості збоку журналістів. 

         Як також наголосив С.Томіленко, сьогодні вітчизнані журналісти окрім того, що ризикують наразитися на захворювання, на жаль, продовжують зазнавати по відношенню до себе фізичну агресію. «Минулого року ми фіксували 75 випадків застосування сили до журналістів при виконанні ними професійних обов’язків. І ось зараз, коли під час пандемії Уряд України запровадив карантин, ми фіксуємо, що на журналістів скоюють напади порушники цього карантину», - зазначив він.

Про те, як протидії з вірусом COVID-19 перешкоджає дезінформація, або, як сьогодні кажуть, інфодемія говорив у своєму виступі доктор Руді Конінкс. Він дав певні поради  представникам ЗМІ і майбутнім журналістам. «Слова мають значення. Використовуйте вірні слова. До прикладу, хвороба має назву  COVID-19, не «китайський вирус».  Користуйтесь перевіреними фактами, інформацією з надійних джерел, таких, зокрема, як ВОЗ», - зазначив доктор Руді. Звертаючись до учасників «круглого столу», він наголосив: «нам знадобиться ваша допомога, щоб ми могли покласти край пандемії, і це не призвело до ксенофобії, стигматизації, або розпалу ненависті». 

        З великою зацікавленістю студенти слухали виступ керівника відділу з питань расової дискримінації Управління Верховного комісара ООН з прав людини Юрія Бойченка, головного редактора Інтернет-ресурсу «Ізбірком» Валерія Болгана. Спікери відповіли на поставлені їм в ході «круглого столу» численні запитання. 

Декан факультету журналістики НУ «ОЮА» Тетяна Кузнєцова, підводячи підсумки «круглого столу», подякувала усім учасникам  колективної розмови, наголосила на її важливості для майбутніх журналістів, висловила сподівання на продовження співпраці у різних форматах. 

Прес-центр факультету  

журналістики НУ «ОЮА».