4 квітня у рамках спільної діяльності Лабораторії прикладних PRтехнологій та DemocracyReportingInternational була проведена лекція від засновниці проекту «STOP FAKE» Ольги Юркової для активних студентів НУ «ОЮА». Фахівці українських фактчекінгових ресурсів FactCheck-Ukraine та Checkregion-ua, з метою поширення концепту фактчек  як нового тренду журналістських розслідувань, запровадили програму з регіональних тренінгів.2017 04 05-01

 

Проект реалізується за підтримки Асоціації міжнародних справ (Чехія) та Міністерства закордонних справ Чеської Республіки.

Програма тренінгів базується на матеріалах практичного посібника «Фактчек як тренд розслідувань. Можливості та перспективи», який був підготовлений експертами FactCheck-Ukraine на основі набутого досвіду роботи за концептом фактчек

Мета – ознайомити та навчити слухачів користуватися методами верифікації за концептом фактчек, залучити викладачів вишів до викладання основ фактчекінгу, журналістів – до спільної роботи з експертами FactCheck-Ukraine і Checkregion-ua

          Учасники лекції мали змогу дізнатися про історію створення проекту, його реалізацію, засади та принципи , на яких ґрунтується організація. Зараз, коли у світі медіапростору так багато неправдивої та потворної інформації, дуже важливо вміти розрізняти правду від брехні. Хтось скаже, що правда у кожного своя і виокремити її неможливо, але ми все ж таки віримо, що правда єдина, питання лише в тому, як її розповсюджують . Чи не набере вона іншого сенсу, від привласнення їй додаткових фактів, чи не принесе шкоди комусь, чи не зруйнує усе те, що так довго будувалося?

        Саме з метою захисту та відновлення справедливості для громадян України був створений благодійний проект «STOP FAKE» . У сьогоденні ми все частіше зустрічаємось з несправедливістю та брехнею, вони оточують нас на кожному кроці,  тому кожен з нас повинен вміти захистити свою гідність та гідність своєї країни.

      Ольга Юркова допомогла студентам підкорити  ще одну сходинку професіоналізму. Після переліку фактів, які дають змогу розпізнати  Fakeвід реальної інформації, учасники змогли самі потренуватися на певних статтях, які нині дуже актуальні. На перший погляд, це було б дуже складно, адже людина, яка не займалася таким ніколи могла б не впоратись, але наші студенти показали високий результат : всі ситуації були детально розглянуті, були наведені приклади повної та часткової брехні,  проаналізовані джерела інформації.

       У залі панувала вільна та позитивна атмосфера. Студенти отримали безліч приємних емоцій та потрібних знань. Відповідно кожен з учасників зробив для себе певний висновок і, можливо, з часом буде розвиватися у цьому напрямі. Адже усі ми у пошуках себе, свого місця у цьому величезному світі.