А поки в нас починається весна, ми потроху, згадуємо як наші студенти проходили свою практику на провідних телевізійних каналах країни. Ось як це було у нашої 4-курсниці, Наталі Касяненко. 

"Я почала дивитися ток-шоу «Говорить Україна» та російське «Пусть говорят». Однак не для розваги, а через професійні цілі. Вже два тижні як мої колеги радять це робити, адже наразі я стажуюся на ток-шоу «Полілог», яке транслює «5 канал».

Не так давно моїм домашнім завданням з тележурналістики був аналіз ток-шоу. Мені здається, я тоді не випадково обрала «Полілог». Тепер я сама його частинка, яка творить окремий випуск програми для другого сезону проекту. І ця практика відрізняється від усього, що я робила раніше.

До «Полілога» я ніде не могла знайти приклад ТБ-сценарія, не дуже добре усвідомлювала, чим він відрізняється від синопсиса, та шукала, що б допомогло мені навчитися його писати. У всіх тих книжках, які я прочитала з телевиробництва, я не знайшла детального розяснення щодо цього. І ось це моє прагнення добре познайомитися із синопсисом та сценарієм, напевно, теж не було випадковим. Перший свій синопсис я вже написала на «Полілозі» і готуюся на його основі зробити й сценарій. І в принципі, вся моя робота поки що полягає в тому, щоб помістити її в майбутній сценарій.

Наразі я з острахом розповідаю про деталі своєї практики, оскільки її результат зможу побачити тільки на початку березня, коли відбудуться зйомки. Поки що я контактую з людьми, які мають конфлікт (не скажу який, адже це буде спойлерство), знайомлюся якнайкраще з ними та їхніми проблемами. Я маю точно знати, які відповіді вони даватимуть на мої запитання під час зйомки для сюжетів, а які у студії. Я маю побудувати випуск, вибрати основне, продумати почерговість виходу героїв та усі запитання до них, презентацію сюжетів, слова ведучого, а також запросити експертів та гостей у студію. І доки зйомки не відбудуться, я не знатиму, що вся моя робота не дарма. Мої колеги наголошують: «Ти до останнього хвилюватимешся за те, чи люди приїдуть, адже люди і є ток-шоу». А шеф додає: «Цим людям ти маєш стати найкращим другом». Тому я можу зробити висновок, що на ток-шоу ти не просто журналіст, а, в першу чергу, сценарист та психолог.

Наталя Касяненко"