Кожен студент завжди мріє бути незалежним від своїх родичів у всіх планах, а найбільше -  у фінансовому. Так було десять років тому, є зараз і буде в майбутньому. Студенти – це ті максималісти, які хочуть відразу усе і не завжди можуть визначити конкретні цілі. Вони прагнуть скоріше «вилетіти з-під батьківського крила», стати дорослими, жити самостійно і повністю забезпечувати себе, а потім жаліють про те, що час швидко спливає.

Тому, студенти постійно намагаються поєднати ці дві нелегкі справи. Потрібно встигати і працювати, і не відставати в навчанні. Але ж в даному випадку є як позитивні, так і негативні сторони.

По-перше, не всі роботодавці готові давати вільний графік для студента. Хоча є і ті, які погоджуються йти назустріч, домовляючись про окремий гнучкий розклад. Дають можливість працювати з меншим навантаженням та в деяких випадках - віддалено. По-друге, це постійний стрес та недосипання, які можуть призвести до проблем зі здоров’ям. Не виключаємо і такі випадки, в яких без постійного підробітку не обійтись.

Вибір заробітку для студентів не є досить різноманітним. Всі сайти з швидким працевлаштуванням переповнені такими вакансіями, як: офіціант, няня, бармен, аніматор, промоутер і т.д. Все ж таки і тут не все так просто, не всіх беруть на роботу без досвіду. Тож для того, щоб знайти своє «вакантне місце» слід добре постаратися.

У всякому разі, є студенти, яким вдається влаштуватись на роботу по спеціальності. Це унікальна нагода спробувати себе в обраній професії, використати вивчену теорію та навички на практиці. Також, якщо ваша робота пов’язана зі спеціальністю, у вас є можливість «спіймати двох зайців одразу». Ви можете заробляти, займаючись улюбленою справою і, водночас, отримувати досвід.

Як не заплутатися в такому шаленому вирі подій та встигати все і відразу? Для сучасного студента з’являється альтернатива, яка може вирішити це питання. Індивідуальний графік - це ідеальний варіант для тих, хто хоче  поєднати навчання в університеті та роботу. Така практика досить часто використовується в НУ «ОЮА». Але  графік вільних відвідувань отримати може не кожен. Адже треба вміти вчитися передусім й при цьом поєднувати роботу. 

«В академії я поєдную навчання на двох факультетах. Разом з цим працюю кореспондентом на загальнонаціональному телеканалі. Я дотримуюсь думки, що якщо поєднувати навчання з улюбленими справами, то обов'язково все вийде. Ніколи не потрібно витрачати час на думки, що щось може піти не так. Головне почати, і все вдасться», - ділиться студент 3 курсу факультету журналістики, Сергій Колесниченко.

У всякому разі це залежить від самого студента. Наприклад, студент 4 курсу правового факультету, Онищенко Максим, цілком задоволений роботою не за спеціальністю і говорить, що робота менеджером із продажу - це робота не на все життя. «Навчальний матеріал довелося розбирати самому. Але на допомогу приходили друзі, які допомагали розбиратися з новим матеріалом.  Головне - не здаватись,» - додає хлопець.

Як бачимо, для студентів, які хочуть вчитися й працювати, немає таких проблем, які б не можна було б не вирішити. Головне - віра в себе і бажання досягти поставленої мети.

Щоправда, не завжди можна справитися з купою нової інформації, яку ваші однокурсники вивчають на лекціях та семінарах. Адже новий матеріал не засвоюється відразу, тим паче, коли його доводиться розбирати та вчити самостійно. «Спокійно ставлюся до графіків студентам, які працюють, але вважаю, що на першому, другому курсах студенти повинні вчитися, а поза навчальним процесом стажуватися, а от з третього курсу можна давати графіки тим, хто в змозі і працювати, і навчатися, але тільки за цієї умови», - розповідає старший викладач кафедри журналістики, Олег Чубук.

Слід зазначити, що сучасні викладачі йдуть «в одну ногу» з часом і підтримують студентів у всіх починаннях. Вони не проти, щоб студенти поєднували і навчання, і роботу. Але в той же час, хочуть, щоб на молодших курсах спочатку вчили теорію і розвивались, а вже потім йшли працювати.

Тож, працювати чи не працювати – вибір за вами. Але пам’ятайте, студентські роки - найкращі роки. Не пропускайте цікаві заняття, тренінги та семінари, вчасно здавайте атестації та заліки. А якщо ви і обрали варіант поєднання навчання і роботи- то робіть це з відповідальністю. Однаково приділяйте увагу двом заняттям: не віддаляйтесь від навчального процесу та працюйте над власним досвідом та кар’єрою.

Фото з особистого архіву Сергія Колесниченка