У суботу в стінах факультету журналістики НУ «ОЮА» відбулася зустріч з Генеральним секретарем Європейської федерації журналістів Рікардо Гутьєрреса та медіа-експертом, професором кафедри журналістики Брюсельського вільного університету, членом Міжнародної асоціації міжнародної журналістики Флоренс ле Кам. Основною метою панельної дискусії стало обговорення тенденцій виявлення мови ворожнечі в сучасному європейському медіапросторі, питань журналістської етики, свободи слова, захисту прав журналістів.

Захід зібрав не лише студентів та викладачів факультету журналістики, а й одеських журналістів та представників НСЖУ в Одеській області.

Розпочалася панельна дискусія з доповіді Рікардо Гутьєрреса про те, як боротися з «мовою ворожнечі» та повагу до свободи слова, під час якої особливу увагу було приділено темі інформаційної війни в України. Це «болюче» питання для журналістів продовжила у своєму виступі Флоренс ле Кам, розповівши про журналістську етику в умовах тиску.

Декан факультету журналістики Тетяна Кузнєцова відмітила, що такі зустрічі дають можливість відкритого діалогу з європейськими медіа-експертами, що, в свою чергу, сприяють напрацюванню єдиних принципів формування якісного медіапростору, механізмів захисту журналістів, а також це гарна можливість для студентів в отриманні нових знань у сфері міжнародної журналістики.

Після офіційної частини зустрічі, усі бажаючи могли вже особисто поспілкуватися з європейськими гостями за філіжанкою кави на природі. Чим не могли не скористатися, в першу чергу, студенти-журналісти.

«Було дуже цікаво послухати, а потім ще й поспілкуватися з Рікардо Гутьєрресом про його доповідь про фейкові новини. Адже саме зараз я пишу магістерську роботу на цю тему. Тому занотувала багато тезисів, аби в майбутньому використати їх у своїй роботі. Особливо мені запам’яталася його думка про те, що ми повинні боротися з поганими журналістами і припинити хвилюватися про фейкові новини. Бо якщо контролювати платформи, то це призведе до тотального контролю ЗМІ державою. І я з цим повністю погоджуюсь.», - ділиться своїми враженнями магістрантка Дар’я Сметанко.

Самі ж гості були в захваті від такої цікавості і небайдужості молодих журналістів. Тому європейські представники пообіцяли неодмінно знову приїхати до Одеси з новою темою для обговорення.

Яна Самко