11 травня на факультеті журналістики Національного університету "Одеська юридична академія" пройшла зустріч-дискусія щодо застосування етичних стандартів та ролі саморегуляційних інститутів в умовах конфлікту.

У заході взяли участь представники Комісії журналістської етики, журналісти, студенти та викладачі факультету. Предметом спілкування стали кейси етичного характеру, що виникають на регіональному рівні та роль саморегуляційних механізмів у їх розв’язанні.

Круглий стіл став платформою для обговорення застосування журналістських стандартів в умовах збройного протистояння та нового інформаційного часу. Що має перевагу: патріотизм та громадянська позиція, чи професіоналізм та стандарти? Чи може журналіст виступати модератором діалогу та формувати суспільний дискурс? Як, та в якому обсязі писати на чутливі теми? Як працювати із групами, що постраждали внаслідок конфлікту?

Студенти-журналісти презентували власні проекти, які стосуються цих проблем та допомагають у формуванні суспільної думки. Наприклад, волонтери фестивалю соціальної реклами «Інший погляд» Богдан Запиченко та Валерій Смалюх показали роботи переможців конкурсу, в яких порушуються зазначені проблеми. Дар’я Сметанко та Іванна Сацик зазначили результати моніторингу одеського ресурсу щодо виявлення мови ворожнечі.

Член КЖУ, медіа-експерт та журналіст Оксана Романюк вступила в активну дискусію, а також поділилась доповіддю щодо результатів дослідження одеських ЗМІ та запевнила, що наразі потрібно підвищувати поінформування населення щодо громадських ініціатив.

Спікерами також були Андрій Куликов - голова Комісії з журналістської етики, Тетяна Лебєдєва - Почесний президент Незалежної асоціації телерадіомовників, екс-член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, голова наглядової ради суспільного мовлення, Олексій Погорєлов - генеральний директор Української асоціації видавців української преси, Марина Безкоровайна - керівник проектів розвитку медіа від ОБСЄ.

«Журналісти повинні самі бути рушійною ланкою змін і звертатися до представників КЖУ у разі виявлення порушень, та, звичайно, бути самоосвідченими та медіа грамотними, щоб розуміти систему та важливість для суспільства даного аспекту», - коментує Тетяна Лебєдєва.

 11 травня 2017 року

Яна Ліпкан