Надрукувати
Категорія: Новини

Вже другий день у стінах Національного університету «Одеська юридична академія» студенти-журналісти разом з провідними експертами дискутують щодо проблем «мови ворожнечі».

У пятницю, 12 травня, в університет завітав Юрій Бойченко, керівник антидискримінаційного відділу Управління Верховного комісара ООН з прав людини.

Зустріч відбулася у Музеї рідкісної книги, який називаю «білою залою» і який вже став традиційним місцем зустрічі студентів факультету журналістики з цікавими гостями.

З Юрієм Бойченком юнаки та дівчата говорили про порушення етичних стандартів та «мову ворожнечі» у сучасних ЗМІ.

Авторитетний гість, мешканець Женеви і уродженець України, розповів про свій досвід роботи у цьому напрямку.

«Журналіст – це як лікар зі скальпелем. Треба завжди думати, як не нашкодити простим словом. Ми ганяємося за тим, щоб оперативно подати інформацію, але не думаємо, як це повпливає на свідомість читачів і їх світогляд», - зазначив Юрій Бойко.

Натомість студенти активно долучилися до обговорення теми, тож замість лекції відбулася палка дискусія. У ній, до речі, взяли участь і декан факультету журналістики і викладачі університету. Кожен висловлював свою думку, доводив свою правоту і відстоював власну позицію.

Врешті, усі присутні зійшлися на думці, що «мова ворожнечі» наразі активно використовується у медіа, особливо під час висвітлення українсько-російської тематики.

Обговорючи матеріали, що стосуються даної проблеми, учасники обговорення зійшлися на думці, що журналісти неправильно трактують поняття «сепаратист»:

«Сепаратисти – це люди, які просто вибрали інший спосіб життя. А в нас стереотипні погляди, що це погано, це несприйняття іншої точки зору. В цьому і є джерело конфлікту. Іншу точку зору можна не приймати, але поважати – обовязково», - пояснив експерт.

Під час бесіди торкнулися також проблеми некомпетентності журналістів. Юрій Бойко відзначив, що часто реципієнти помічають нюанси, в яких не до кінця розбирається журналіст, і тоді аудиторія перестає довіряти навіть крупним виданням.

Експерт дав корисні поради майбутнім журналістам, як покращити наявну систему ЗМІ. Натомість студенти, отримавши нові знання, пообіцяли застосовувати їх на практиці.

 

12 травня 2017

 

  

Іванна Сацик, Яна Ліпкан