Надрукувати
Категорія: Новини

     Ароматна кава, приємні розмови та цікаві дискусії – все те, що сьогодні відбувалося зі студентами факультету журналістики в готелі «Лермонтовський».

  Юні акули пера відвідали семінар «Як писати про адміністративну реформу та децентралізацію». В першу чергу, для першачків факультету зустріч стала унікальною можливістю повчитися та поспілкуватися із провідними експертами у цій галузі. Організаторами даного заходи стали Академія української преси на чолі з професором Валерієм Івановим та Фонд Фрідріха Науманна за Свободу (ФФН).

            Популярно про місцеве самоврядування в Україні – перша тема тренінгу, яку представив Вітальний Загайний, фахівець з питань самоорганізації та самоврядування, голова Центру громадських ініціатив. Особливу увагу слухачів здобуло питання щодо структури української та американської систем управління державою. Віталій Анатолійович доступно та на прикладах пояснив, як практикуючим, так й майбутнім журналістам відмінність між нашою системою влади, її функціями, та системами західного зразка. Деякі студенти, не соромлячись, що буває зі всіма на першому курсі, розповідали про власний досвід та враження від американського та німецького самоврядування, цікавились чи можливо у нашій державі реалізувати щось подібне та до чого може призвести адміністративна реформа в Україні.

    Після такого насиченого та корисного тренінгу студентів чекав смачний обід. Згодом, ми знову поринули у вир нового та невідомого. Андрій Юричко, медіатренер, кандидат філологічних наук, асистент кафедри періодичної преси КНУ імені Тараса Шевченка розповів про контент-стратегії сучасних видань та чим вони керуються під час вибору тематичного наповнення. Крім того,  Андрій Васильович ошелешив раніше не знаним у студентських колах терміном – «синдром білого аркуша», те, з чим журналісти, а особливо недосвідчені працівники ЗМІ, зіштовхуються майже не щоразу під час написання авторського продукту. Можу з упевненістю стверджувати, що кожен з нас опинявся у глухому куті, коли потрібно було почати перше речення свого матеріалу. Саме це і є синдромом або хворобою «білого листа». Спеціально ж для журналістів, спікер розповів щодо методології пошуку тем в Інтернет-просторі з його позитивними та негативними сторонами. Заключною порадою від медіатренера стало безапеляційне ствердження того факту, що фокус будь-якого журналістського тексту має бути спрямованим на людину, як головуючу постать у процесах державотворення.

  

  Зморені, але сповнені нових знань та прагнень, студенти факультету журналістики провели першу частину дводенного семінару. Тепер залишилося лише виконати домашнє завдання від наших спікерів та набиратися сил, щоб дійти фінішної частини журналістського марафону.

 

Автор Юлія Вовченко

Фото  Юлія Вовченко