Літературно-мистецький журнал «White Phoenix» представила громадська організація з Камянця-Подільського. Члени «Stone Island» розповіли про специфіку видання, його авторів та власні здобутки 12 березня у Національному університеті «Одеська юридична академія».

Журнал «White Phoenix» розпочали видавати у Кам’янці-Подільському торік. Сьогодні ж його засновники – ГО  «Творче об’єднання художників та письменників «Stone Island» їздять Україною з презентаціями трьох номерів. У них вони опублікували ексклюзивні твори поетів, прозаїків, митців з України та інших країн. Зараз члени ГО залучають молодь до співпраці та готують четвертий випуск «White Phoenix».

Назва «Творче об’єднання художників та письменників «Stone Island» з’явилася два роки тому, коли група людей з  Кам’янця-Подільського вирішила реалізовувати свої ідеї завдяки громадській організації. «Ми всі писали. Однак окрім нас, було багато інших талановитих людей. Наприклад, художники, які ілюстрували «White Phoenix». Ми ще хотіли додати перекладачів, фотографів, але нам сказали, що через це буде дуже довга назва. Тому в нас «Творче об’єднання художників та письменників», – пояснила голова організації Тетяна Сметанюк. Також вона розповіла, що частина «Stone Island» у назві вказує на приналежність до міста Кам’янець-Подільський, який є не тільки кам’яним, а й островом мрій та сподівань для кожної творчої особистості. Окрім жителів Кам’янця-Подільського до ГО входять кияни, львів’яни, івано-франківці. За час її існування представники встигли започаткувати міжнародний культурний форум «Кам’яний острів», створити проекти відеопоезії та –прози, написати гранти на соціальні та культурні тематики, видати прозову збірку «Сни аурінії» та, звісно, журнал «White Phoenix». «Кожна громадська організація нашого міста прописувала проект залежно від власного спрямування. Оскільки ми зібрали художників та літераторів, нам довірили написати великий проект – проведення форуму, у рамках якого ми запланували презентацію нового журналу…Незважаючи на непростий час, наша команда наважилася його друкувати», – зазначила головний редактор «White Phoenix» Ольга Комарова.

Видання «White Phoenix» об’єднало як досвідчених, так і новачків, як українців, так і закордонних літераторів. Наприклад, у журналі можна знайти історичні оповідання Володимира Орлова білоруською мовою. Також телеведучий Сашко Лірник написав для «White Phoenix» казку. А Світлана Дідух-Романенко вже не вперше долучилася до проекту «Творчого об’єднання художників та письменників».

ГО «Stone Island» пропагує сучасне українське мистецтво. У першому номері журналу опублікували картину «Мальви» Тетяни Боднар з Хмельницького. Після цього вона почала співпрацювати з літературною агенцією «Discursus». Ангеліна Ісаханову після автопортрету у «White Phoenix» відкрила свою виставку в Києві. «Я побачила у фейсбуці малюнок цієї художниці, написала, що він мені сподобався, і я хочу бачити його на звороті видання. Ангеліна приємно здивувалася. Потім вона казала, що після публікації її стали запрошувати на інтерв’ю», - наголосила Ольга Комарова.

Разом із творцями «White Phoenix» та молоддю Одеси відвідала презентацію журналу в НУ «ОЮА» і поетеса Євгенія Заславська.  Вона довгий час жила у Кам’янці-Подільському, і зараз називає це місто другою батьківщиною. «Слово має дуже велику силу. Я робила перші кроки до поезії, коли закохалася. Це почуття надихнуло мене на написання віршів. Мої батьки творчі. Я народилася в Одесі. І була переконана, що презентація «White Phoenix» має пройти в НУ «ОЮА», де багато талановитих людей», – поділилася Євгенія Заславська. 

Наталія Касяненко