Сьогодні більшість студентів стовідсотково переконані у тому, що практика – це нецікава та нудна сторона студентського життя.  Факультет журналістики руйнує будь-які стереотипи, це питання – не виняток. Студенти-журналісти активно та з користю проводять літній відпочинок і не втрачають жодної можливості приблизитися на крок до заповітної мрії – стати справжніми акулами пера. А мрії, звичайно, збуваються!

Цього разу п’ять наших студентів проходили практику на центральному українському телеканалі «Інтер». Мені поталанило бути у їх числі та стажуватися у якості кореспондента на програмі «Подробиці».

Знайомство з найпопулярнішим телеканалом країни розпочалося із ньюзруму та зустрічі з великим творчим колективом. Практика на телеканалі проходила досить цікаво та насичено. Щоразу ми виїжджали на зйомки разом із журналістами, найчастіше, щоб записати інтерв’ю. Потім брали участь у подальшій підготовці сюжету до випуску новин: відписували синхрони, писали альтернативні тексти, спостерігали за процесом монтажу.

Окрім того, кожного дня до Києва кореспонденти, які працюють у зоні АТО, Руслан Смещук та Ярослав Кречко, пересилають відзняті відео. У редакції є черговий журналіст, який відповідає за матеріали з Донецької та Луганської областей. В його обов’язки входить проконтролювати, щоб сюжет був змонтований правильно та вчасно. Ми також не втрачали такої нагоди та працювали разом з ними, готуючи сюжети з АТО. Протягом усього процесу роботи разом з нами були наші помічники та наставники – журналісти «Інтера», які консультували і навчали новинарної журналістики.

Найголовнішим та найприємнішим бонусом проходження практики була можливість відвідувати прямі ефіри. Погодьтеся, дивно було б дивитися випуски новин, сидячи удома, коли є нагода спостерігати за процесом наживо. Власне, так ми і робили. Студія «Інтера» вражає своєю масштабністю та технічною оснащеністю. Сучасне нове обладнання, велика кількість камер і, відповідно, операторів, які слідкують за тим, щоб картинка на телеекрані була якісною та подобалася глядачеві. І ось, як кажуть, «камера, мотор», а в ефірці «розгон, виходимо на першу камеру, світло вмикаємо», разом з мільйонами українців ти чуєш вітання ведучої і, не відриваючись від екрана, слухаєш про головні події цього дня. До речі, не лише українські новини, але й з усього світу, адже в «Інтера» є свої кореспонденти у Вашингтоні, Лондоні, Москві. Не говорячи вже про міжнародний відділ, який щодня готує вибірку найцікавіших подій. Вперше я спостерігала за тим, як над одним сорокахвилинним випуском новин працює неймовірно великий та згуртований колектив, який уміє вести справжній діалог один з одним.

Нам дуже пощастило і себе відчути його частиною. Ми мали унікальну можливість не лише працювати у команді разом з ньюзмейкерами, а й спілкуватися з ведучими. Стажування на телеканалі подарувало нам знайомство з обличчями «Інтера»  Наталією Бєлашевою, Ганною Гомонай та Ольгою Бондарчук. Особисто для мене це той взірець, на який варто спиратися. Наприклад, Ольга, поспілкувавшись із нами після прямого ефіру, поділилася власними шляхом, яким вона пройшла від кореспондента-початківця (який писав куди тільки можливо – місцеві газети, теленовини, Інтернет) до успішної, професійної та популярної ведучої новин на найрейтинговішому телеканалі країни.  Її секрет простий: говорить, що як тільки починала будувати кар’єру, мріяла про «Інтер» і просто крок за кроком йшла назустріч своїй меті.

Під час практики ми не лише проводили увесь свій день на телеканалі, але й навіть починали свій ранок разом з «Інтером». Дві години позитиву та гарного настрою у прямому ефірі з ведучою Іриною Юсуповою заряджали нас бадьорістю та енергією з самого ранку. Знову ж таки побували і у самій студії, і, як говорять, за лаштунками, в ефірній кімнаті. Правду кажучи, важко сказати, де цікавіше, адже робота кипить усюди.

Отже, стажування на центральному телеканалі України подарувало не лише яскраві враження та багато нових знайомих, а й колосальний досвід, який неодмінно знадобиться нам у подальшій журналістській діяльності. Крім того, ми вкотре переконалися, що професія журналіста багата на складнощі, але саме вони і роблять її цікавою та захопливою.

 

Наталія Опара