Всесвітній тиждень медіграмотності в самому розпалі!

 

   Тому саме зараз варто нагадати про основні правила медіаграмотності. Як вберегти себе в ці непрості часи не тільки фізично, а й інформаційно.

    Завжди пам’ятайте про те, що вміти фільтрувати інформацію варто не тільки в новинах, а й в рекламі, фільмах, інтернеті, соціальних мережах, та на відеомайданчиках. На жаль, Ви можете стати жертвою неякісної, маніпулятивної або фейкової інформації будь-де. Тож тримайте поради, котрі навчать Вас скілу медіаграмотності:

 

  • Споживайте саме якісні ЗМІ. На сайті Інституту Масової Інформації Ви зможете знайти докладний перелік усіх якісних ЗМІ, котрі діють на території України.

 

  • Ставтеся критично до рекламних  банерів, постерів, роликів й оголошень. Не реклама повинна керувати Вами через ваші примхи, а Ви свідомо повинні керувати вашими примхами. Завжди питайте себе “а чи справді мені це потрібно, чи мені це нав’язали?”.

 

  • У соціальних мережах будьте особливо обережними. Зараз кожен має доступ до створення будь-якої інформації без понесення за це відповідальності. Саме соціальні мережі найчастіше стають джерелами фейків, слухів й неправдивої інформації.

 

  • Запам’ятайте: фейкові новини\інформація вирізняються своєю сенсаційністю, яскравістю та інтригою. Якщо Ви зустрічаєте повідомлення, котре шокує Вас та викликає бурхливі емоції - перевірте як мінімум в трьох авторитетних джерелах, чи справді це так. 

   

      Знань ніколи не буває достатньо, а тиждень медіаграмотності досі триває. Тривають й цікаві івенти, котрі має відвідати кожен з Вас:

 

   29 жовтня відбудеться тематичний день «Медіаграмотність та бізнес». Про просування медіаграмотності за допомогою бізнесу та інші питання розповідатимуть Галина Палійчук, керівниця британської компании Growth Shop в Україні, HR-експертка Тетяна Пашкіна, Василь Бабич, керівник напрямку «Якість життя» Центру економічного відновлення та Володимир Шевченко, власник київської мережі кав'ярень Veteranocoffee. Дискусія почнеться об 11-00. Долучайтеся за посиланням: 

    https://www.facebook.com/events/825888548107702/? acontext=%7B%22event_action_history%22%3A[%7B%22surface%22%3A%22page%22%7D]%7D

   Також 29 жовтня  відбудеться онлайн-воркшоп про фейки «Дезінфопандемія: нові віруси та протидія», який готує харківське видання Gwara Media. Долучитися можете тут:

   https://www.facebook.com/events/552848979338222/